—Hurra, for en flott sommerferiegave, jubler daglig leder Birgit Brosø. – Nå skal vi lage mye gøy både inne og ute om den fantastiske våtmarka vi har her i Tønsberg.
Gjennom vinteren er det jobbet med ideer og skisser til videreutvikling av aktivitetsbaserte utstillinger. Hovedmålgruppen er barn 2-12 år, men det blir også mye som er interessant for voksne.
Smarte løsninger inne
Besøkssenteret har små arealer innendørs. Her har den store utfordringen vært å finne plassbesparende og smarte løsninger. Blant annet skal skuffene nederst i amfiet utvikles til forskjellige våtmarksbiotoper, og på gulvet foran lerretet rulles det ut et våtmarksspill. På veggen utenfor toalettet skal det vises frem utviklingen av våtmarkene rundt Tønsberg.
Hagen og stiene gir boltreplass for aktiviteter
Ute er arealet stort, med en romslig hage og stier i begge retninger. Her skal det lages selvbetjente aktiviteter som er tilgjengelige for publikum 24/7. Det er tanker om både aktivitetsløyper fra vest, og våtmarkstrim og naturpoesiløype fra øst. I hagen er det skissert biomangfoldstrapp, gravandreir, naturquiz, våtmarksmodell, undringsbenker og solide sykkelstativ til skoleklassebesøk og åpne dager.
Flinke folk er i sving
—Vi har allerede dyktige folk med på laget, fortsetter Brosø. Det er Nicolaus Wedel Jarlsberg, BK Dekorima og kunstner Tove S. Holmøy som har hjulpet oss med å jobbe frem ideene inne.
Gjennom midler fra Miljødirektoratet som kom tidligere i vinter, er noe av snekkerarbeidet allerede realisert. Naturbibliotek, forskerbord og tegnebord er på plass, utført av de lokale møbelsnekkere Framnæs Interiør i Melsomvik.
Ute er det Naturveilederen som jobber med ideutvikling og praktiske løsninger. Naturveilederen Bjørn Henrik Stavdal Johansen har utformet maskotten Kåre Kråke i det nasjonale prosjektet Naturoppdraget. I sommer testes Kråkestien til fugletårnet ut gjennom laminerte plakater, men den får snart faste skilt. Et aktivitetshefte for Naturoppdraget kommer til høsten, og neste år håper vi å ha på plass «kråkeslottet» i nedre etasje av fugletårnet.
—Vi har også fått levert snekkertjenester av Via Færder på Nøtterøy i alle år, og håper på et tett samarbeid med dem når benker og annet trearbeid skal utformes, supplerer Brosø.
Aktiviteter som gir glede og læring
—Tradisjonelt kalles det vi driver med nå «utstillinger». Men hos oss legger vi til et ord, nemlig «aktivitetsbaserte» utstillinger, forteller Brosø. —Forskning viser nemlig at det å sanse, undre, gjøre og samtale går hånd i hånd når barn og voksne skal lære om natur. Det streber vi etter i vår undervisning, og det er også målet med alle utstillingselementer vi lager nå.
—Slike rause gaver som denne fra Sparebankstiftelsen DNB gjør at dette blir mulig, smiler Brosø